L’eficiència energètica contribueix de manera decisiva en la lluita contra el canvi climàtic, i a més, suposa un gran estalvi econòmic per a les empreses. Aquests dos fets, han aconseguit que les normatives evolucionen amb passes de gegant en els últims anys i que aquest 2020 siga un any clau en tot el relatiu a la transició energètica.
Per què és tan important aquest 2020?
La Comissió Europea va advertir a Espanya fa algun temps que havia d’aplicar correctament algunes de les normes establides en 2012 en relació a aquesta matèria, amb l’objectiu d’aconseguir un estalvi del 20% en consum d’energia primària. A més, enguany també és rellevant per tots els canvis de normativa que s’aveïnen en les renovables, sent una de les principals claus el foment de l’eficiència energètica.
Foment de la eficiència energètica
El finançament del Fons Nacional d’Eficiència Energètica s’estendrà fins a l’any 2030, un fons que durant l’últim lustre ha invertit més de 1.000 milions d’euros en mesures que fomenten l’estalvi d’energia.
A més, es revisaran les obligacions que tenen totes les empreses comercialitzadores tant de gas, com d’electricitat i productes petrolífers.
Canvis en la normativa
L’estalvi no s’aconsegueix només a través de finançament i d’obligacions a comercialitzadors, sinó que també s’obté amb canvis de les normatives d’eficiència energètica, canvis que hui podem dir que són una realitat. A continuació, detallem quins són els principals.
Actualització dels requisits del Codi Tècnic de l’Edificació CTE
Aquest canvi en la normativa només amplia les obligacions que ja existien relacionades amb els tancaments, les instal·lacions de climatització, etc. La diferència respecte a l’anterior és que ara no es qualifica el nivell d’eficiència, si no que s’exigeixen uns requisits mínims en obres noves, ampliacions i rehabilitacions.
Incorporació de les obres d’ampliació, reforma i rehabilitació d’edificis
En aquesta modificació la qual no fa referència la manteniment habitual, es reflecteixen tres criteris a destacar:
1.No es pot disminuir la qualitat tèrmica en els sistemes constructius i tampoc en les instal·lacions durant una rehabilitació, ampliació o reforma.
2.Ha d’adaptar-se a les exigències mínimes i si no es poguera, s’haurien de proposar solucions que suposaren, almenys, un mateix estalvi energètic.
3.Reparar tots els danys trobats vinculats a l’estalvi d’energia.
Modificació del mètode de justificació de la demanda energètica
Canvia la forma de justificació. Per tant, ja no és suficient amb les dates del mètode simplificat, sinó que la nova normativa exigeix el càlcul de la demanda per simulació energètica mitjançant un model tèrmic de l’edifici o mètodes simplificats equivalents.
Reducció dels valors límit de l’eficiència energètica de la instal·lació d’il·luminació
Aquesta nova normativa s’aplicarà en edificis de nova construcció, en edificis on es renove més del 25% de la superfície total il·luminada, en edificis on s’amplie o renove una part de la instal·lació, en els edificis que patisquen canvi d’ús característic i en aquells en els quals es facen canvis d’activitat en zones que impliquen un valor més sota del valor d’eficiència energètica de la instal·lació límit.
Què es farà? Es posa una limitació en la potència instal·lada per metre quadrat destinada a il·luminació.
Modificació dels valors de contribució solar mínima
Gràcies a aquest canvi, ja no dependrà de la mena d’energia utilitzada en la font de suport i, a més, apareixeran nous criteris per a calcular la demanda necessària. L’àmbit d’aplicació és: edificis de nova construcció e edificis amb reformes integrals, ampliacions o intervencions i climatització de piscines cobertes noves, existents amb renovació d’instal·lació tèrmica o aquelles descobertes que passen a ser cobertes.
En Covamur estem involucrats en la protecció i el respecte al medi ambient, aspectes prioritaris de la nostra política d’Empresa.
Els recursos naturals no són indefinits, és per això que intentem reduir o minimitzar l’impacte ambiental de la nostra activitat, utilitzant productes homologats (etiqueta ecolabel) i no contaminants, facilitant als nostres clients papereres de cartró, per a incentivar i conscienciar sobre la importància de reciclar tots aquells productes susceptibles d’aquest tractament, ja siguen paper, tòners, piles, etc.
Fomentem entre els nostres treballadors i proveïdors bones pràctiques ambientals, col·laborant amb els nostres clients en els seus compromisos en aquest àmbit.
Facilitem el tractament de residus i altres mitjans al nostre abast, conscients de la importància que té el respecte al medi ambient per al futur del nostre planeta.
Gestionem la classificació i recollida de residus a través d’empreses col·laboradores especialitzades en aquestes tasques.
Pel que fa a l’eficiència energètica, col·laborem estretament des de fa diversos anys amb l’empresa Sernoven, l’assessorament energètic de la qual és fonamental per a aconseguir un consum racional en les nostres instal·lacions.
El nostre compromís actiu el mantenim mitjançant la Certificació ISO14001, implantada en 2010.
Comentaris Recents